Muhamedi, vula vërtetuese e profetëve

Në Kuran, në vargun 33:40, Muhamedi quhet vula e profetëve, apo i fundit i profetëve.

“ai [Muhamedi] është I Dërguari i Allahut dhe vula e [apo i fundmi i] profetëve”

Ju ftoj t’i konsultoni të gjitha përkthimet e Kuranit në të cilat keni qasje. P.sh. te

https://quran.com/33/40

Tani nëse e shikojmë fjalën vulë në fjalorin e gjuhës shqipe, kemi:

Mjet… për të dëshmuar vërtetësinë…

http://fjalori.shkenca.org/

Nëse e shikojmë fjalën seal në fjalorët anglisht-anglisht kemi:

stemë, figurë, simbol, fjalë, shkronjë etj. që përdoret si vërtetim (attestation) apo dëshmi e autenticitetit.

https://www.dictionary.com/browse/seal

attest:

të dëshmosh, të vërtetosh, të deklarosh se është e saktë, e vërtetë apo e mirëfilltë; ta deklarosh të vërtetën e dikujt apo diçkaje, me fjalë apo me shkrim, në veçanti të pohosh në kapacitet zyrtar.

https://www.dictionary.com/browse/attest

Vargu 33:40 bashkë me vargjet 2:136, 2:285 dhe 3:84 janë të ndërlidhura dhe e tregojnë njëshmërinë e Zotit si burimi i vetëm dhe i njëjtë i frymëzimit për të gjithë profetët:

2:136. Pra [ju besimtarë] thoni:

‘Ne besojmë në Allahun,

dhe në atë që na është zbritur neve,

dhe në atë që i është zbritur Ibrahimit dhe Ismailit

dhe Is’hakut dhe Jakubit dhe Fiseve

dhe në atë që i është dhënë Musait dhe Isait,

dhe në atë që i është dhënë profetëve

nga Zoti i vet.

Dhe nuk bëjmë ndonjë dallim

në mes të individëve ndër ta,

se i përkushtohemi Atij.’

2:285 I Dërguari beson

në atë që i është zbritur

nga Zoti i vet,

siç bëjnë edhe besimplotët.

Të gjithë ata besojnë në Allahun

dhe në engjëjt e Tij

dhe në Librat e Tij

dhe në Të Dërguarit e Tij.

“Ne nuk bëjmë dallim

ndërmjet të dërguarve individualë të Tij”,

dhe thonë:

“Ne dëgjojmë dhe bindemi.

E kërkojmë faljen Tënde, Zoti ynë;

se te Ti kthehemi të gjithë!”

3:84. Thuaj [Muhamed]:

“Ne [myslimanët] besojmë në Allahun

dhe në atë që na e zbriti Ai,

dhe në atë që ia zbuloi Ibrahimit dhe Ismailit

dhe Isakut dhe Jakubit dhe Fiseve,

dhe në atë që u ishte dhënë

Musait dhe Isait dhe Profetëve

nga Zoti i vet.

Ne nuk bëjmë dallime ndërmjet

individëve ndër ta;

ne i dorëzohemi Allahut.”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s